Jsme zpátky! Další ročník festivalu bude v říjnu

Po letech čekání máme radost, že můžeme potvrdit nový ročník festivalu Film Music Prague. Uskuteční se od 25. do 28. října 2024 a nabídne koncerty filmové hudby, setkání se speciálními hosty, zejména skladateli, panelové diskuze a další zajímavý program. První nápovědu ohledně chystaného programu najdete v hlavičce internetových stránek. Uhodnete?

Spolu s oznámením data nového ročníku vám také chceme prozradit jméno prvního hosta. Bude jím oscarová skladatelka Anne Dudley. Nejvyšší ocenění získala za hudbu ke komedii Do naha! Na kontě má ale celou řadu dalších skvělých titulů jako Kult hákového kříže, Černá kniha nebo Elle. Víc z programu a další hosty prozradíme brzy!

 

Přidáváme třetí koncert Džó Hisaišiho

Pro velký zájem jsme dojednali s Maestrem Džó Hisaišim třetí koncert hudby z filmů Studia Ghibli. Nové představení bude 6. května v Kongresovém centru Praha. Program bude totožný s tím, který Hisaiši uvede den předtím 5. května.

Těšit se můžete na skladby z filmů Cesta do fantazie, Můj soused Totoro, Princezna Mononoke, Zámek v oblacích, Naušika z Větrného údolí a další. Vstupenky jsou k dostání zde. Neváhejte, bude to nezapomenutelný večer!

Česko jako první oslaví 20. výročí Matrixu projekcí s orchestrem

Autor soundtracku ikonického scifi Matrix – Don Davis – přiváží do Prahy unikátní projekt Matrix Live – film in concert. V pondělí 11. března uvidíte na obřím plátně první film trilogie s doprovodem velkého symfonického orchestru a sboru. Dirigovat bude přímo Don Davis.

Na jednom pódiu se sejde přes 140 hudebníků z orchestru Praga Sinfonietta a Vysokoškolského uměleckého souboru Univerzity Karlovy. Sólistou bude člen světoznámého chlapeckého sboru Boni pueri. Diváci dostanou skvělou příležitost vidět a slyšet netradiční hudební nástroje, které Don Davis zahrnul do obsazení.

Za zmínku stojí dechové nástroje cimbasso nebo Wagnerova tuba. Jen ojediněle se o bicí sekci stará devět hráčů. U Matrixu je to ale nutnost. Koncert Matrix Live je pastvou nejen pro uši, ale i pro oči. Poslední vstupenky jsou k dostání zde.

Koncert vzniká v koprodukci s European FilmPhilharmonic Institute a studia Warner Bros.

DĚKUJEME ZA ÚČAST NA 8. ROČNÍKU

8. ročník festivalu Film Music Prague skončil. Čtyřdenní program nabídl koncerty hudby Johna Powella, seriálu Stranger Things, filmů slavného režiséra Ridley Scotta a benefici na podporu Unicef ČR. Nechyběly panelové diskuze, workshopy a masterclass s pozvanými hosty jako Harry Gregson-Williams, Kyle Dixon a Michael Stein ze světoznámé kapely S U R V I V E, Sebastian ‚Kebu‘ Teir, John Lunn (Panství Downton) a řada dalších. Fotografie ze všech koncertů najdete zde.

Festival navštívilo přes 5 000 lidí. Celkem jsme uvedli 500 minut hudby z filmů a seriálů. Přivítali jsme 35 hostů (nejen) z Hollywoodu. Vystoupilo 374 profesionálních hudebníků, mezi nimi vynikající sólisté jako klavíristka Valentina Lisitsa, tenor Petr Nekoranec, baryton Boris Prýgl, sopranistka Karolína Žmolíková, dirigenti Miriam Němcová, Christian Schumann a Chuhei Iwasaki. Koncertní sály zaplnila hudba v podání Filharmoniků města Prahy, Praga sinfonietty, Filharmonie Hradec Králové, Kühnova smíšeného sboru a sboru Vox Pragae.

Velký dík patří všem účastníkům, kteří vytvořili skvělou atmosféru. Děkujeme našim partnerům za podporu. A pevně doufáme, že na příště získáme sponzora, který nám pomůže rozšířit program na ještě vyšší úroveň. Plány jsou velkolepé! Držte nám palce.

Džó Hisaiši přidává koncert v Praze

Japonský skladatel Džó Hisaiši potvrdil účast na festivalu Film Music Prague. Osobně uvede a bude dirigovat 5. a 6. května 2019 oficiální koncerty svých největších hitů z filmů slavného Studia Ghibli. Hisaiši se proslavil soundtracky k anime Cesta do fantazie, Princezna Mononoke nebo Zámek v oblacích. Po dvou vyprodaných koncertech jsme přidali třetí 6. května 2019 v Kongresovém centru Praha. Vstupenky jsou k dostání zde.

Zahájení festivalu se Star Wars cosplayery

Skvělá zpráva pro fanoušky Star Wars! Zahajovací koncert festivalu Film Music Prague 2019 zpestří členové Rebel Legion – Lion Base, Alpine Base a German Base Yavin, kteří přijdou ve svých dokonalých Star Wars kostýmech. Svět Star Wars má s programem koncertu Stars of Hollywood: John Powell totiž společnou věc. A to českou koncertní premiéru suity z filmu Solo: Star Wars Story. V pátek 1. února zazní v Dvořákově síni pražského Rudolfina úchvatná suita skladatele Johna Powella, který je zároveň hostem festivalu!

John Powell osobně uvede v rámci večera průřez svojí filmovou tvorbou. Nebudou chybět ukázky z animáků Jak vycvičit draka 1-3, Doba ledová 2: Obleva, Ferdinand nebo Slepičí úlet. V programu jsou také Mr. & Mrs. Smith, Agent bez minulosti, X-men: Poslední vzdor nebo Pan. Celou řadu skladeb uvádíme v české premiéře. Vstupenky jsou stále k dostání zde.

Ubytování s festivalovou slevou

Užijte si jako účastníci festivalu pohodlí v 5* Le Palais Art Hotelu s festivalovou slevou (adresa: U Zvonařky 1, Praha 2)! Stačí zadat kód FMP2019. Hotel se nachází v klidné části širšího centra Prahy!

Le Palais Art Hotel Prague, sídlící v budově postavené v roce 1841, patří k architektonickým skvostům slohu Belle Époque. Ozdobné štuky a nádherné nástěnné malby vytváří nezapomenutelný dojem. Okouzlující atmosféra pokojů a apartmánů vás překvapí vznešeným stylem a historickou elegancí.

Hotel si zakládá na osobním přístupu ke všem hostům v každém detailu. Elegantní, ale přesto uvolněnou atmosféru skvěle doplňují umělecká díla vystavená ve veřejných prostorách v celém hotelu. Podrobnosti zde.

FMP2019 chystá světové koncertní premiéry

Jedním z cílů festivalu Film Music Prague je uvádět premiéry, ať už české nebo i ty světové. A v případě chystaného 8. ročníku tuto tradici neporušíme. Koncert LEGENDS: RIDLEY SCOTT (3.2.2019) přinese světovou premiéru hudby skladatele Harryho Gregsona-Williamse, který právě teď pracuje na suitě z filmu Exodus: Bohové a královéPražské publikum dostane unikátní příležitost slyšet pompézní skladbu pro velký symfonický orchestr a sbor. Při ní zazní také orientální nástroje, jako je třeba flétna ney. Je na co se těšit!

Poprvé v Česku uvedeme chorál z historického dramatu Království nebeské, ve kterém se blýskne smíšený sbor Vox Pragae. Jedinečným zážitkem bude také hudební exkurze do science fiction Marťan, který bude zase kombinací symfonické hudby s elektronickými efekty. Oba tyto soundtracky jsou dílem Harryho Gregson-Williamse, který bude (nejen) hostem festivalu. Koncert LEGENDS: RIDLEY SCOTT si nejde nechat ujít.

V neposlední řadě připravujeme velkou poctu filmu Vetřelec, který příští rok oslaví 40. výročí od premiéry. Suita z tohoto kultovního hororu nemůže v poctě Ridleymu Scottovi chybět. Pokud ještě nemáte vstupenky, pořídíte je zde.

Fenomenální Kebu zahraje v Praze

Skvělé zprávy pro fanoušky elektronické hudby! Finský umělec Kebu je dalším hostem festivalu Film Music Prague 2019. Jeho vystoupení naváže na koncert Kyle Dixon & Michael Stein perform Stranger Things v sobotu 2. února ve Foru Karlín. Fanoušci tak za cenu jedné vstupenky dostanou dvojitou porci zábavy. Kebu vytvořil celou řadu skvělých cover verzí slavných tracků od Giorgio Morodera nebo Vangelise. Produkuje ale i svoji vlastní hudbu. Je mistrem hry na analogové syntezátory. Dvouhodinová show slibuje osvědčené i zcela nové tracky. Neváhejte! Vstupenky jsou už v prodeji zde.

Festival zahájil spolupráci s UNICEF ČR

Film Music Prague Festival se rozhodl uvést charitativní koncert s názvem Remember Them, který podpoří UNICEF Česká republika. Tato akce bude v pondělí 4. února 2019 v Paláci Žofín jako závěrečné gala. Tým festivalu chce akcí podpořit vzdělávací programy této organizace. Věříme totiž, že děti jsou naše budoucnost a že v řadě zemí je problém udržet vzdělávací systém pro všechny děti, ať už jsou na vině války, přírodní katastrofy nebo jiné sociální problémy. Vzdělání je nejcennější dar.

Chystaný charitativní koncert nabídne evropskou premiéru skladby Song For World Peace, jejímž autorem je držitel několika Oscarů John Williams. John exkluzivně poskytl partitury pro tento koncert a je nadšený myšlenkou zařadit skladbu do programu právě tohoto koncertu. Rozhodli jsme se také uvést nádherný klavírní koncert Ruin & Memory od dalšího oscarového skladatele – Howarda Shorea. Jeho hudbu znáte například z filmové ságy Pán prstenů. A do programu jsme zařadili také monumentální oratorium A Prussian Requiem od hosta nadcházejícího 8. ročníku festivalu John Powella, který se koncertu osobně zúčastní.

Jsme nadšení z účasti skvělých sólistů, jakými jsou ukrajinská klavíristka Valentina Lisitsa, tenor Petr Nekoranec (zpívající v Metropolitní opeře v New Yorku) a baryton Boris Prýgl (sólista opery v Mnichově). Vystoupí pod vedením dirigenta Christiana Schumanna, které povede Filharmonii Hradec Králové a Kühnův smíšený sbor. Vstupenky jsou ke koupi zde.